Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Publiczne Kacperek w Bydgoszczy

Odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym

                           Odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym.

 

                        Dziecko w wieku przedszkolnym... 

..rozwija się bardzo intensywnie pod względem fizycznym i intelektualnym.

Podstawą jego żywienia są produkty zbożowe, które dzięki zawartości węglowodanów dostarczają energii, są bogate w witaminy i składniki mineralne

 

                 Warzywa i owoce

Minimalnie przetworzone warzywa powinny znajdować się na talerzu dziecka podczas każdego posiłku. Owoce także powinny stanowić codzienny element jadłospisu. Przede wszystkim należy używać świeżych warzyw i owoców sezonowych, w okresie jesieni i zimy można  zaś  wykorzystywać mrożonki.

 

               Produkty mleczne

Najważniejszym składnikiem odżywczym mleka i jego przetworów jest wapń, który odpowiada przede wszystkim za prawidłowy rozwój układu kostnego. Produkty mleczne zawierają również potas, cynk, magnez, fosfor, a także witaminy z grupy B. Najlepszymi produktami z tej grupy są mleko, jogurty i kefiry (najlepiej naturalne), sery twarogowe, które można podawać codziennie.

Ograniczyć należy natomiast spożycie serów podpuszczkowych (np. sera żółtego), ponieważ zawierają dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych i soli. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dziecka powyżej 3. roku życia wynosi 800-1000 mg. Taką ilość wapnia zaspokajają np. 2-3 szklanki mleka   (z czego część może być zastępowana np. jogurtem naturalnym). 

 

                Produkty dostarczające białka

Na następnym piętrze piramidy żywienia dziecka w wieku przedszkolnym są produkty białkowe. Zalicza się do nich mięso, drób, ryby, jaja i rośliny strączkowe.  Dzieci w wieku    4-6 lat powinny otrzymywać około 120 g żywności dostarczającej białko.

 

                         Tłuszcz pokarmowy

Pełni szereg ważnych funkcji jako źródło energii dla młodego, rozwijającego się organizmu dziecka. Dostarcza kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT, których organizm człowieka sam nie wytwarza i które muszą być dostarczane z żywnością. Ponadto pomaga we wchłanianiu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K, których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju Twojego dziecka. Dlatego też nie należy ograniczać spożycia tłuszczu przez niemowlęta i małe dzieci do 3. roku życia. Z kolei w diecie dzieci powyżej 4. roku tłuszcz powinien dostarczać od 25% do 35%

 

                    Słodkie przekąski

Gotowe produkty cukiernicze, produkty typu fast food, słone i słodkie przekąski w diecie dzieci przedszkolnych powinny pojawiać się sporadycznie. Oznacza to, że organizm dziecka nie potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju, a także, że należy jak najbardziej ograniczać ich ilość w diecie malucha. Nadmierne spożycie cukru to bardzo częsty błąd żywieniowy energii z całodziennej diety. Dzieci, które spożywają dużo słodyczy, niechętnie jedzą owoce i warzywa. Często też obserwuje się u nich próchnicę, gdyż cukier jest bardzo dobrą pożywką dla bakterii. W skład słodyczy takich jak ciastka wchodzą niekorzystne dla zdrowia tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Nie zawierają one natomiast żadnych składników odżywczych – są to puste kalorie, które mogą prowadzić do nadwagi bądź otyłości.